Relaţiile cu comunitatea


Principalele proiecte pentru comunitate
Începeţi călătoria în raportul de Responsabilitate Socială Corporativă să aflaţi mai multe despre proiectele desfăşurate în 2009.

În 2009, am continuat să ne consolidăm poziţia de model pentru comunitatea de afaceri din România, în domeniul resposibilităţii sociale. Anul 2009 a fost un an plin de provocări, în care ne-am continuat programele de mediu şi ne-am concentrat pe susţinerea educaţiei, ţinând cont de nevoile societăţii româneşti în perioada de criză. În aceste condiţii, am investit 29,48 mil. lei în proiectele pentru comunitate.

Resurse pentru viitor - Schimbările climatice şi creşterea cererii de resurse la nivel global reprezintă o provocare actuală pentru comunitatea globală. Petrom a fost prima companie care a pus pe agenda publică din România aceste preocupări, prin lansarea programului „Resurse pentru Viitor”, în 2007.

TaraluiAndrei.ro - Spiritul civic, grija faţă de mediu şi respectul pentru comunitatea în care trăim se află în centrul programelor noastre de responsabilitate socială. În 2009, am continuat programul „Resurse pentru Viitor” cu TaraluiAndrei.ro (www.taraluiandrei.ro), un nou program de responsabilitate socială, care permite unui număr nelimitat de oameni să interacţioneze, să comunice, să se informeze şi, mai ales, să schimbe în mod concret lumea în care trăiesc. Obiectivele programului sunt creşterea nivelului de cunoaştere şi de implicare în problemele civice şi de mediu, atât în interiorul companiei, cât şi în rândul publicului larg, precum şi susţinerea iniţiativelor civice şi ale societăţii civile, prin finanţarea proiectelor pentru comunităţile locale. În Ţara lui Andrei, cetăţenii concurează lunar cu proiecte pentru comunităţile lor, pentru finanţarea de 5.000 euro oferită de Petrom, propun sau se implică în acţiuni de voluntariat şi câştigă puncte prin activitatea online, care se cuantifică în copaci plantaţi. TaraluiAndrei.ro a devenit, în mai puţin de 3 luni de la lansare, o ţară de peste 7.800 de cetăţeni şi mai verde cu aproximativ 11.400 de copaci, care vor fi plantaţi de Petrom în primăvară, împreună cu voluntarii din Ţara lui Andrei.

Ca parte a programului TaraluiAndrei.ro, am organizat Şcoala lui Andrei, un amplu concurs naţional eco-civic adresat elevilor şi profesorilor din toate cele 11.500 de şcoli generale din România. Obiectivele programului au fost familiarizarea elevilor cu privire la noţiunile despre protecţia mediului şi implicarea lor şi a profesorilor în rezolvarea problemelor din comunităţile acestora, printr-o competiţie de proiecte. Aproximativ 6.000 de elevi şi 361 de profesori au participat la concurs şi au înscris aproape 200 de iniţiative pentru comunităţile locale. Petrom le-a oferit câştigătorilor premii care au constat în lucrări de reabilitare a şcolilor câştigătoare, implementarea proiectului câştigător (reabilitarea grădinii Castelului Corvinilor din Hunedoara), biciclete, rechizite, laptop-uri şi participarea echipei câştigătoare în tabăra din Ţara lui Andrei.

Programul Tabăra din Ţara lui Andrei a început în anul 2008 şi s-a concretizat într-o tabără eco-civică, unde copiii învaţă cum să aibă grijă de natură şi să fie cetăţeni responsabili. Iniţial dedicat copiilor angajaţilor Petrom, programul a fost deschis în 2009 pentru toţi copiii din România. În tabără, copiii au învăţat, prin experimente interactive, cum să folosească raţional resursele naturale, au primit sfaturi despre supravieţuirea în natură, şi-au dezvoltat abilităţile de lideri şi de muncă în echipă şi au învăţat, de la jurnaliştii din presa centrală, cum să scrie ştiri. În toate activităţile, copiii au fost îndrumaţi de dascăli şi voluntari din toată ţara. În final, 850 de copii cu vârste între 10 şi 13 ani au învăţat în tabăra din Ţara lui Andrei cum să acţioneze responsabil pentru natură, devinind modele de urmat pentru generaţia lor.

Parcurile Viitorului - Este un proiect lansat în 2007, cu scopul de a răspunde problemei referitoare la lipsa spaţiilor verzi din comunităţile din România, prin reabilitarea şi construcţia de parcuri publice moderne. După reconstrucţia a cinci parcuri în Bucureşti, Moineşti, Piteşti, Ploieşti şi Timişoara în 2007 şi 2008, am continuat în 2009, construind un nou parc în Constanţa, unde Petrom desfăşoară activităţi operaţionale semnificative. „Parcul Viitorului” din Constanţa a fost construit într-un cartier industrial, cu un grad ridicat de poluare, lipsit de spaţii verzi sau locuri de relaxare în aer liber. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 15.000 metri pătraţi şi cuprinde diverse specii de plante, copaci şi arbuşti, un perete de apă, locuri de joacă pentru copii şi trei terenuri de sport multifuncţionale (fotbal, tenis, volei, ping-pong), aparate de fitness în aer liber, un skate park şi zone de recreere pentru toate vârstele. Peste 20.000 de oameni beneficiază acum de acest parc.

Construim pentru Viitor - În 2009, am continuat să susţinem comunităţile locale în care activăm, investind în educaţia copiilor din mediul rural şi oferindu-le condiţii decente pentru continuarea studiilor. Pe parcursul unui singur an, Petrom a reabilitat cinci instituţii de învăţământ în satele Vâlcelele (Argeş), Lesmir (Sălaj), Predeşti (Dolj), Talpa Rotăreşti (Teleorman) şi Podu Cristinii (Dâmboviţa). Lucrările de reabilitare au constat în izolarea termică a clădirilor, instalarea centralelor termice cu consum redus de energie, construirea unităţilor sanitare în interiorul clădirilor, precum şi montarea canalizării şi a unor staţii mici de purificare şi epurare a apei, toate acestea în spiritul protecţiei mediului. Aceste instituţii de învăţământ au fost dotate cu mobilier nou, calculatoare şi peste 800 de cărţi, atlase, hărţi, dar şi alte materiale educaţionale care îi învaţă pe copii cum să aibă grijă de mediu. Aproximativ 200 de copii învaţă acum în condiţii civilizate şi moderne. Investiţia Petrom în program este de peste 600.000 de euro.

Sprijin pentru Viitor - Începând cu 2008, Petrom s-a alăturat campaniei „România prinde Rădăcini”, un proiect dezvoltat în parteneriat cu Realitatea TV, Asociaţia Română a Pădurilor (Romsilva) şi organizaţia nonguvernamentală „Mai Mult Verde”. Obiectivele programului sunt de a îmbogăţi fondul de pădure din România, de a acţiona proactiv în vederea prevenirii producerii inundaţiilor şi alunecărilor de teren, precum şi de a îmbunătăţi calitatea aerului. În 2009 Petrom a investit 200.000 de euro în susţinerea programului. Împreună cu partenerii de proiect şi cu ajutorul a 21.500 de voluntari, dintre care 550 au fost angajaţi Petrom, am plantat 225.000 de copaci pe 50 de hectare în judeţele Dolj, Timiş, Teleorman, Ialomiţa, Iaşi şi Bacău. „România prinde Rădăcini” se diferenţiază de alte campanii de împădurire prin abordarea pe termen lung a prevenirii inundaţiilor, dar şi prin implicarea autorităţilor locale, a societăţii civile, a comunităţii de afaceri şi a presei în probleme de mediu.

Angajaţi pentru Viitor - Suntem cea mai mare companie din România şi înţelegem că resursele umane sunt o componentă esenţială pentru dezvoltarea durabilă a companiei. De aceea, în Petrom, fiecare angajat este considerat un reprezentant al companiei, care, prin acţiunile sale, transmite comunităţii mesajul nostru de responsabilitate socială. În 2009, peste 1.000 de angajaţi au participat în mod voluntar la proiectele CSR Petrom, fie prin participarea la acţiuni de plantare, lucrări de curăţenie în cadrul şcolilor reabilitate de companie în comunităţile locale sau devenind Moş Crăciun pentru copii cu situaţii sociale precare.

Fii şi tu Moş Crăciun - Începând cu anul 2008, Petrom s-a implicat în proiectul „Fii şi tu Moş Crăciun!”, organizat de Fundaţia de Sprijin Comunitar pentru Sărbătorile de iarnă. Programul are ca scop implicarea angajaţilor în a fi Moş Crăciun pentru 500 de copii cu un statut social precar din zona Podu Turcului, judeţul Bacău. Acest program a fost primit cu entuziasm de angajaţii companiei, care au răspuns prompt invitaţiei. În ultimii doi ani, am reuşit prin programul „Fii şi tu Moş Crăciun!” să facem fericiţi 500 de copii în perioada Sărbătorilor de Crăciun. Petrom a sprijinit organizaţia nonguvernamentală Fundaţia de Sprijin Comunitar cu 75.000 euro în anul 2008, pentru implementarea programului „Servicii integrate pentru zona rurală”, o iniţiativă care are ca scop îmbunătăţirea standardelor de viaţă a locuitorilor din Podu Turcului, una dintre cele mai sărace zone din România.

Alte proiecte pentru comunitate
În 2009, Petrom, în parteneriat cu autorităţile locale, furnizori, organizaţii nonguvernamentale şi voluntari locali, a implementat o serie de proiecte în comunităţi locale din judeţele Bacău, Galaţi, Prahova, Dolj, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman şi Constanţa. Aceste proiecte au inclus asistenţă pentru dezvoltarea şi implementarea strategiilor locale de dezvoltare, susţinerea autorităţilor locale în accesarea de fonduri europene, fie pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ, fie pentru implementarea unor sisteme de colectare selectivă a deşeurilor, proiecte educaţionale pe teme de mediu (de exemplu, plantarea de arbori, colectarea şi reciclarea deşeurilor) şi campanii de educare antidrog pentru 600 de copii din trei comunităţi.

De asemenea, Petrom a ajutat la consolidarea infrastructurii educaţionale, prin îmbunătăţirea condiţiilor de studiu în două şcoli şi şapte grădiniţe, pentru 700 de copii. Mai mult, în 16 comunităţi am dezvoltat proiecte de sănătate, siguranţă şi mediu, care au constat în cursuri referitoare la situaţii de urgenţă şi proceduri de siguranţă pentru 1.000 de copii din opt şcoli.

Proiectele CSR desfăşurate în staţiile Petrom au transmis mesajul de responsabilitate al companiei către clienţii Petrom. Programele au constat în introducerea pungilor biodegradabile în staţiile Petrom, fără costuri adiţionale pentru clienţi, dezvoltarea unei campanii de conştientizare prin distribuţia de autocolante cu mesaje CSR şi distribuţia de pungi portabile în maşină, destinate colectării deşeurilor.

Perspective 2010
În 2010, ne propunem să ne menţinem poziţia în topul companiilor româneşti implicate în CSR, dorim ca mesajele noastre să ajungă la cât mai mulţi oameni şi continuăm să sprijinim societatea românească, minimizând efectul negativ pe care l-am putea genera asupra ei.


« inchide