Evenimente importante în 2009


Ianuarie

La începutul lunii ianuarie, în mijlocul crizei ruso-ucrainene a gazelor, Petrom a crescut cantitatea de gaze naturale livrată consumatorilor din România, prin suplimentarea cantităţilor injectate în sistemul naţional de transport, provenite din noile sonde de gaze naturale. În plus, la data de 5 ianuarie, Petrom a decis să iniţieze închiderea temporară a tuturor unităţilor de producţie consumatoare de gaze naturale din cadrul Doljchim, până la mijlocul lunii februarie 2009.

În ianuarie, Petrom a contractat o linie de finanţare de tip revolving, de până la 500 mil. euro, de la acţionarul său majoritar, OMV. Această linie de finanţare este parte a unui program de finanţare mai amplu agreat în luna iunie 2008, necesar pentru a susţine restructurarea şi modernizarea companiei.

Februarie

În urma finalizării ofertei publice obligatorii de preluare în data de 5 februarie, Petrom şi-a mărit participaţia în Petrom Aviation la 93,40%.

Martie

În martie, Petrom a pus în funcţiune la Petrobrazi o nouă instalaţie de hidrofinare pentru producerea benzinei cu conţinut redus de sulf. Instalaţia, cu o capacitate anuală de peste 700.000 de tone, contribuie la asigurarea necesarului de benzină Euro V pentru piaţa internă şi cea externă.

Pe 31 martie, Petrom a anunţat contractarea unui împrumut corporativ negarantat de până la 300 mil. euro, prin intermediul BERD. Fondurile vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea standardelor industriale cu privire la mediu, sănătate şi siguranţă, precum şi pentru eficientizarea energetică, contribuind astfel la îmbunătăţirea operaţiilor pe termen lung în activitatea de ţiţei şi gaze.

Mai

Pe 8 mai, Petrom a anunţat semnarea a două credite corporative negarantate cu BEI şi BERD, fiecare în valoarea de 200 mil. euro, asigurând astfel finanţarea proiectului de construire a centralei electrice pe gaze de la Brazi, investiţie evaluată la aproximativ 500 mil. euro.

Iunie

Pe 3 iunie, Petrom a început constructia efectivă a centralei pe gaze de la Brazi, pentru care fuseseră demarate lucrările pregătitoare încă din 2008.

Pe 25 iunie, Petrom a anunţat începerea producţiei de ţiţei în zăcământul Komsomolskoe, localizat în regiunea Mangistau din vestul Kazahstanului. Producţia iniţială a fost de aproximativ 1.000 bbl/zi şi a crescut constant pe măsură ce noi sonde au fost date în producţie. Se estimează că în 2010 va fi atins nivelul maxim de producţie de 10.000 bbl/zi. Rezervele dovedite şi probabile sunt estimate la 34 mil. bbl.

Iulie

Pe 20 iulie, Petrom a informat că a subscris acţiuni emise de Petrom Aviation în cadrul majorării de capital social al Petrom Aviation. Petrom a subscris 69.795.951 de acţiuni nou emise de Petrom Aviation, la un preţ de emisiune de 0,1 lei/acţiune. În urma acestei tranzacţii, Petrom deţine în prezent 95,20% din capitalul social majorat al Petrom Aviation.

August

Pe 3 august, Petrom a anunţat înregistrarea primului succes de explorare în Rusia, confirmând descoperiri atât de gaze, cât şi de ţiţei la sonda de explorare Lugovaya-1, aflată în districtul Kamenski din regiunea Saratov. Primele teste au indicat o rată de producţie de ţiţei şi gaze de aproximativ 6.500 bep/zi, din trei straturi.

Pe 10 august, Petrom a anunţat începerea explorării în perimetrul Neptun din Marea Neagră, în parteneriat cu ExxonMobil Exploration and Production România Ltd., o subsidiară a ExxonMobil Corporation.

Septembrie

Pe 14 septembrie, Petrom a anunţat începerea producţiei din două noi sonde offshore, Delta 6 şi Lebăda Vest 4, aflate în perimetrul Histria XVIII din Marea Neagră. Primele teste au indicat o rată de producţie combinată de aproximativ 3.100 bep/zi din cele două sonde.

Octombrie

Pe 29 octombrie, Petrom a inaugurat noua unitate de procesare a gazelor de la Midia, în apropiere de Constanţa. Noua unitate are o capacitate zilnică de procesare a gazelor de 3,8 mil. mc/zi, de peste două ori mai mare decât vechea instalaţie, şi poate prelua întreaga producţie offshore de gaze a Petrom. Instalaţia are o eficienţă de 99% în recuperarea compuşilor grei din gaze.

Decembrie

Pe 16 decembrie, Petrom a anunţat revizuirea opţiunilor de dezvoltare strategică şi implicaţiile financiare aferente. Astfel, a fost redefinit cadrul privind strategia viitoare a companiei în activitatea de rafinare şi s-a decis ieşirea de pe piaţa produselor chimice înainte de sfârşitul anului 2010.

Pe 18 decembrie, Petrom a finalizat negocierile cu Oltchim, pentru transferul activelor aferente activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim. Tranzacţia a devenit efectivă la începutul anului 2010.

Pe 21 decembrie, Petrom a obţinut o nouă linie de credit, în valoare de 500 mil. euro, cu termen de rambursare de 3 ani. Creditul va fi utilizat pentru finanţarea investiţiilor viitoare şi acoperirea nevoilor financiare ale companiei, precum şi pentru potenţiale rambursări ale datoriilor existente.

În decembrie, Petrom a finalizat procesul de achiziţie a companiei Korned LLP din Kazahstan. Korned LLP deţine o licenţă de explorare ce include zăcământul nedezvoltat Kultuk, situat la numai 34 km distanţă de zăcământul Komsomolskoe, deţinut de Petrom.


« inchide